2021-07-06

Lill og gutta

– Jeg har ikke forandret meg etter at jeg kom hit. Jeg har blitt den jeg er igjen. Lill Iren Strøm sparer ikke på godordene når hun forteller om jobben sin i Folla Tech.

Etter drøye 2 år i Folla Tech har Lill gjort seg uunnværlig. Det er henne de 48 ansatte på kontoret i Follafoss henvender seg til når skoen trykker; både i bokstavelig og overført betydning. Lill sørger for at de 48 ansatte har arbeidsklærne de trenger, kursene de behøver og arbeidsforholdene de har krav på. Hun tilrettelegger for at Folla Tech er en god plass å jobbe, og for at alle skal føle seg sett og velkommen. 

– Jeg vet selv hvor viktig det er å ha det godt på jobb, sier hun.

Svak, men sterk

Etter mange år i en jobb hvor hun ga veldig mye av seg selv og jobbet altfor mye, sa kroppen stopp. Vegen inn i arbeidslivet igjen virket både tung og lang – helt til Lill møtte jobbkonsulent Anita Gravbrøt i Reko Arbeid og Karriere i 2018. Da sa det pang. 

– Lill har lang arbeidserfaring og reflekterte svært godt over egne styrker og muligheter. Samtidig var hun bevisst på hva hun trengte fra Reko for å komme seg videre. Rett som det var tok jeg meg i å tenke at samtalene med Lill var som en refleksjonssamtale med en kollega, smiler Anita. 

Etter å ha kartlagt styrkene, interessene og preferansene til Lill, satte Anita i gang med å finne en bedrift som kunne tenke seg å ta inn en medarbeider som både er veldig strukturert og veldig praktisk anlagt. Lill ville helst jobbe på kontor, og hun ville gjerne ha en jobb som var enkel å kombinere med familien; både når det gjaldt arbeidstid og reisevei. Anita fant den perfekte arbeidsgiveren: Folla Tech, som ligger 10 minutter unna huset til Lill, trengte en person til å håndtere sosiale medier. For Lill, som har svennebrev som fotograf, var det midt i blinken. 

Folla Tech har ikke bare lange tradisjoner som industriselskap. De har også lang erfaring i å ta inn folk på arbeidsutprøving. 

– Alle har vi noe vi er gode til, mener Håvard Tangstad, som er plassjef på Folla Techs hovedkontor i Follafoss. – Dessverre er det mange ressurssterke personer som aldri får vist seg frem fordi bedrifter er redde for at det er mye arbeid med å ta inn folk på arbeidsutprøving. Det er det ikke – men du må la folk få tid til å vokse.

Lill gikk inn dørene hos Folla Tech første gang høsten 2019. Etter ett år på arbeidsutprøving, fikk hun fast jobb 1. oktober 2020.

Mangler punktum

Lill gjorde ikke mye ut av seg den første tiden. Hun kom presis, satt stille på plassen sin, gjorde jobben plettfritt og dro hjem. Til å begynne med jobbet hun to halve dager i uka. 

– Jeg måtte både trene på å gå på jobb og å være sammen med folk igjen, sier hun stille. 

– Du gikk stille i dørene ja, flirer Håvard, – men det har det da jammen meg blitt slutt på! Nå har du ikke punktum lenger! Ikke skjønner jeg den dialekten din heller! 

Å si at Håvard og Lill har funnet tonen, er en underdrivelse. Ikke bare er de trygge på hverandre, men latteren ligger på lur hele tiden.

– Håvard ser meg, sier Lill. 

Og det tok ikke lang tid før Håvard så at Lill ikke fikk brukt seg nok i den stillingen hun var satt i. 

– Samtidig som Lill er et ordensmenneske av rang, er hun veldig sosial, forteller Håvard. – Det er en kombinasjon som kommer godt med i en HR-funksjon. 

Nå er det Lill de ansatte snakker med når de trenger hjelp. Ansvaret for sosiale medier har hun beholdt, og hun bruker også fotokunnskapene sine til å dokumentere arbeidet som blir gjort i bedriften. Bildene pynter opp veggene rundt omkring i bygget. 

Etter hvert som Lill har blitt tryggere i jobben, har arbeidstiden blitt gradvis trappet opp. Nå jobber hun 80 %, og Håvard har gitt henne frihet til å styre arbeidsdagene slik det passer henne best. 

– Vi brukte et år sammen på å finne riktig mengde arbeidsoppgaver og riktig antall arbeidstimer, forteller Anita. – Håvard har et stort hjerte. Han er raus og trygg og har latt Lill få bruke den tiden hun har trengt for å vise hvem hun er og hva hun kan. 

– Det å begynne i Folla Tech var som å komme hjem, smiler Lill. – Jeg kunne ikke drømt om en bedre veg tilbake til arbeidslivet.